Gelijmd of genaaid, softcover of hardcover?

Bij het laten maken van een boek komen veel keuzes kijken. De eerste keuze qua uitvoering van het boek, en misschien wel de belangrijkste keuze, is of je een hardcover of softcover wenst en met welke bindwijze. Wat is het verschil tussen een hardcover en een softcover? Wat houdt genaaid en gelijmd in? Wij leggen het je uit.

Hardcover of softcover

Een hardcover is een boek met een dikke harde kaft, deze kan je helemaal niet buigen. Een softcover is een boek met een slappe kaft, deze kan je wel buigen. De meeste romans die in de boekwinkel te vinden zijn, zijn softcover. De meeste kookboeken en kinderboeken die in de boekwinkel te vinden zijn, zijn hardcover. Een hardcover beschadigd een stuk minder snel, een softcover is een stukje goedkoper. Een boek met een hard omslag, dus een hardcover blijft jarenlang mooi… bij de meeste mensen red een boek met een slap omslag dat niet.

Softcover

Bij een softcover wordt je omslag gedrukt op 240 grams enkelzijdig gestreken Sulfaatkarton, de buitenkant van dit papier wordt bedrukt en vervolgens gelamineerd met glans of mat laminaat. Dit vel wordt met de ruwe (ongestreken) kant direct met lijm om het binnenwerk bevestigd.

Hardcover

Bij een hardcover wordt je omslag gedrukt op een dunner papier, namelijk op 150 grams Gloss mc. Ook deze wordt eenzijdig gedrukt en gelamineerd met glans of mat laminaat. Nu blijft het natuurlijk niet dunner, het wordt immers een hardcover. Om te zorgen dat dit een hard omslag wordt, wordt het papier (natuurlijk met de onbedrukte kant) op heel dik karton geplakt. Dit dikke karton heet grijsbord en is ook grijs van kleur, maar deze zie je dus uiteindelijk niet meer terug. Dit grijsbord, dus de kartonnen, harde bordjes, vormen de voorkant en de achterkant van het boek. Er wordt ook een dun kartonnetje voor de rug toegevoegd, dit heet het ruggebord, om de rug te vormen. Vervolgens worden de randjes van het papier om het grijsbord heen geslagen en zo ontstaat het omslag voor een hardcover.

Maken van een omslagWij gebruiken de term ‘Hardcover met een eigen ontwerp’ om aan te geven dat het een geprint vel is welke om het grijsbord wordt geplakt. Maar nu je weet hoe het werkt, snap je ook de term ‘omslag met een papieren band’, welke gebruikt wordt door de boekbinders. Naast het papier, kan je het omslag ook beplakken met kunstleer of linnen. Een tussenhanger is een hardcover waarbij eerst een strook linnen om de rug en een klein stukje over het voor- en achterplat wordt geplakt en daar overheen aan de voorzijde en achterzijde bedrukt papier. Deze variant noemen wij een ‘Hardcover met eigen ontwerp en linnen rug’, maar wordt door de boekbinders ook wel ‘halflinnen’ genoemd.

 

Gelijmd of genaaid

Er zijn twee soorten bindwijzes, namelijk genaaid binden en gelijmd binden. Bij ons kan je bij het bestellen van een softcover kiezen tussen de genaaide of garenloze uitvoering. Wanneer je bij ons een hardcover besteld, maken we deze standaard in een genaaide uitvoering. Wij hebben ervoor gekozen standaard geen gelijmde hardcovers aan te bieden omdat je voor een hardcover kiest voor de kwaliteit, stevigheid en duurzaamheid, en hierbij hoort een genaaide binding. Natuurlijk is het altijd mogelijk om een garenloze hardcover te maken, maar dit doen we alleen op aanvraag, bijvoorbeeld omdat het een té groot formaat is om te kunnen naaien (denk aan bijvoorbeeld een enorm A3-boek).

Gelijmd gebrocheerd boek

Bij een gelijmde binding worden de velletjes papier los op elkaar gestapeld. Vervolgens worden er gleufjes in het papier gefreesd en vervolgens gelijmd. De lijm loopt dan in de geultjes en zo blijft het papier aan elkaar zitten. Deze gelijmde variant brengt het risico met zich mee dat er een bladzijde los kan raken (wie regelmatig romans leest, heeft dit vast wel eens meegemaakt). Een ongestreken papier, zoals Houtvrij ongestreken, Biotop of Romanpapier, leent zich veel beter voor een gelijmde bindwijze dan een gestreken papier, zoals Silk mc of Gloss mc. Het gestreken papier is namelijk erg glad en daardoor hecht de lijm veel minder goed aan het papier.

Genaaid gebonden boek

Bij een genaaid boek worden de vellen op inslag gedrukt, dit houdt in dat wij het op een speciale manier drukken om het vervolgens te kunnen vouwen naar kleine bundeltjes. Er worden bijvoorbeeld bundeltjes gemaakt van 16 pagina’s, dat zijn 4 vellen op elkaar welke vervolgens gevouwen zijn. De bundeltjes worden door de boekbinders ‘katernen’ genoemd. Deze bundeltjes worden achter elkaar genaaid en zo ontstaat een boekblok. Zo zal een boek met 200 pagina’s, met katernen van 16 pagina’s, 12 bundeltjes van 16 pagina’s bevatten en één bundeltje van 8 pagina’s.

Een genaaid boekblok wordt ook altijd gelijmd (of gelijk in het omslag of aan het schutblad). Je hebt dus bij een genaaid boekblok eigenlijk een dubbele binding. Door deze bindwijze heb je een boek met een binnenwerk waar nooit een losse pagina uit kan vallen.

Wil je een softcover en wordt je boek eenmalig gelezen, dan is een garenloze versie geschikt. Wordt je boek vaker gelezen of wil je dat deze generaties lang meegaat, dan is een genaaide versie beter. De genaaide versie is verkrijgbaar in een softcover of hardcover.

In dit filmpje wordt een genaaid gebonden hardcover geproduceerd: