Van de hertogin Hedwige geleerd! – Dik Kruis

32 lessen over ontpoldering

De hertogin Hedwigepolder was ooit wereldberoemd in Nederland. Het ene moment zou ze ontpolderd worden; het andere moment beslist niet.

Ontpoldering was nodig omdat de natuur in de Westerschelde hersteld moet worden. De afgelopen decennia is die door tal van ingrepen in een slechte conditie gekomen. Daar stond tegenover dat veel Zeeuwen goede landbouwgrond niet willen opofferen aan de natuur. Bovendien dacht men nog aan het jaar 1953 en was bang voor de veiligheid. Het probleem was echter dat er al een Verdrag met Vlaanderen was gesloten waarin ontpoldering was beloofd. En ook de Europese Commissie eiste herstel van de natuur in de Westerschelde. Dat leverde een jarenlang getouwtrek op. In 2005 werd begonnen met de planvoorbereiding en de plannen zouden in 2010 moeten zijn gerealiseerd. Nu anno 2020 vindt de realisatie plaats.

In dit boekje willen we stilstaan bij de lessen die de Hertogin Hedwigepolder ons heeft geleerd. Deze 32 lessen zijn ingedeeld in 5 invalshoeken of sferen. Het gaat dan om de bestuurlijk-politieke sfeer, de natuurbeleidssfeer, de sfeer van de maatschappelijke beleving, de sfeer van de regionale meerwaarde en tenslotte de organisatorische sfeer. Het boekje is niet geschreven vanuit de tegenstelling vóór of tégen ontpoldering en wie gelijk heeft. Nee, we gaan op zoek naar verbeteringen en we blijven niet stilstaan bij kommer en kwel maar zien ook positieve punten.

De auteur is oudgediende van de provincie Zeeland. Gedurende de periode 2005-2019 was hij nauw betrokken bij het project in verschillende hoedanigheden. Hij komt tot de conclusie dat het proces van de Hedwigepolder zoals bekend slecht verlopen is. Maar er zijn ook mooie resultaten geboekt. Van beide ervaringen valt veel te leren

 

2020 / Softcover / formaat 148 x 210 cm / 72 pagina’s

Prijs inclusief BTW
12,00

Zij gingen je voor


 • review

  Ongelooflijk goede begeleiding van ontwerp tot uiteindelijk resultaat.
  Correcte en heldere prijszetting.
  Aflevering zoals het hoort.
  Bedankt ‘boekdrukken’ .


  Piet Pellens
  31 augustus 2023 op Google

 • review
  Boekdrukken heeft met heel veel zorg mijn werk afgedrukt.
  De communicatie via mail verliep heel vlot en super correct.
  Persoonlijke service op maat.
  Een absolute aanrader voor al wie eigen werk wil uitgeven (ook voor een beperkte oplage).
  Dr. Luc Gheysens, Kuurne (België).

  Luc Gheysens
  13 april 2023 op Facebook

 • review

  Met wat ervaring in het laten drukken van schrijfsels in boekvorm (in eigen beheer) heeft het resultaat uitermate verheugd. Als 10/10 mag bestaan, zeker verdiend. Prima begeleiding (bij vragen en problemen via mail), vlotte prijsberekening en bestelling, uitgebreide keuze in afwerking, hoogstaande kwaliteit zowel in boekbinding als wat het printresultaat betreft en correct nageleefde levertermijn, mocht dit belangrijk zijn. Mooi.


  Francis Torfs
  30 maart 2023 op Google

 • review

  Ik ben zeer tevreden met het mooie resultaat van mijn boek! Super vriendelijke klantenservice hield mij tijdens het proces als ik vragen had of er iest mis ging. Ik zou ze zeker aanraden!


  Lina Vermeulen
  9 maart 2023 op Facebook

 • review

  De kwaliteit is zeer goed, gewoon nog mooier dan de meeste boeken die ik in mijn kast heb liggen! Ook kon ik gewoon bellen met mijn vragen en werd ik erg vriendelijk geholpen. Veel informatie op de website, daardoor kon ik goed uit de voeten. Mocht er nog een volgend boek komen weet ik waar ik moet zijn!


  Michelle van Zanten
  16 december 2022 op Google

 • review

  heel goede service , prachtig resultaat !!!!


  Ilde De Munck
  2 oktober 2022 op Facebook

 • review

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten?
  Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Laat een review achter op Google
  Laat een review achter op Facebook

  Lees de reviews van Probook op Google
  Lees de reviews van Probook op Facebook
  (boekdrukken is een label van het bedrijf Probook)


 • review

  Nadat mijn uitgever gestopt was met Nederlandstalige publicaties, en na een dure ervaring met een bedrieger, ben ik in zee gegaan met Boekdrukken.be. Nauwelijks twee maanden later was mijn bloemlezing klaar, perfect volgens de gemaakte afspraken. Het is een juweeltje geworden. Maximum van de punten!


  Christiaan Thierens
  29 augustus 2022 op Google

 • review

  Fijne klantenservice, ook voor mijn kleine opdracht. Mooie afwerking en snel geleverd!


  Eveline M.
  18 augustus 2022 op Google

 • review

  Redelijk snelle en professionele service. Resultaat is beter dan verwacht…


  Herman Heymans
  28 juli 2022 op Google