32 lessen over ontpoldering
De hertogin Hedwigepolder was ooit wereldberoemd in Nederland. Het ene moment zou ze ontpolderd worden; het andere moment beslist niet.
Ontpoldering was nodig omdat de natuur in de Westerschelde hersteld moet worden. De afgelopen decennia is die door tal van ingrepen in een slechte conditie gekomen. Daar stond tegenover dat veel Zeeuwen goede landbouwgrond niet willen opofferen aan de natuur. Bovendien dacht men nog aan het jaar 1953 en was bang voor de veiligheid. Het probleem was echter dat er al een Verdrag met Vlaanderen was gesloten waarin ontpoldering was beloofd. En ook de Europese Commissie eiste herstel van de natuur in de Westerschelde. Dat leverde een jarenlang getouwtrek op. In 2005 werd begonnen met de planvoorbereiding en de plannen zouden in 2010 moeten zijn gerealiseerd. Nu anno 2020 vindt de realisatie plaats.
In dit boekje willen we stilstaan bij de lessen die de Hertogin Hedwigepolder ons heeft geleerd. Deze 32 lessen zijn ingedeeld in 5 invalshoeken of sferen. Het gaat dan om de bestuurlijk-politieke sfeer, de natuurbeleidssfeer, de sfeer van de maatschappelijke beleving, de sfeer van de regionale meerwaarde en tenslotte de organisatorische sfeer. Het boekje is niet geschreven vanuit de tegenstelling vóór of tégen ontpoldering en wie gelijk heeft. Nee, we gaan op zoek naar verbeteringen en we blijven niet stilstaan bij kommer en kwel maar zien ook positieve punten.
De auteur is oudgediende van de provincie Zeeland. Gedurende de periode 2005-2019 was hij nauw betrokken bij het project in verschillende hoedanigheden. Hij komt tot de conclusie dat het proces van de Hedwigepolder zoals bekend slecht verlopen is. Maar er zijn ook mooie resultaten geboekt. Van beide ervaringen valt veel te leren
2020 / Softcover / formaat 148 x 210 cm / 72 pagina’s