De Zwitserse bindwijze is een afwerkmethode waarbij het omslag alleen aan de achterzijde van het boek bevestigd is. Het boekblok en omslag zijn niet in de rug aan elkaar verlijmd en bij het openslaan van het omslag kijk je tegen de afgelijmde rug van het boekblok aan. Een opvallende manier van binden met het grote voordeel dat het boek zeer goed open ligt.
Hoe wordt een boek met Zwitserse bindwijze gemaakt?
Het boekblok wordt geprint en genaaid zoals gebruikelijk. Daarna gaat het boek een afzonderlijk traject in. Het boekblok wordt afgelijmd met een dunne laag koudlijm. Koudlijm is een zeer stevige, maar enorm flexibele lijm. De boekblokken worden tot het netto formaat gesneden en met een strookje lijm bevestigd aan de achterzijde van het omslag.
Bij een softcover met Zwitserse binding wordt het omslag gerild. Het rillen betekend dat er vouwlijnen aangebracht worden zodat er een scharnierpunt ontstaat. Het omslag wordt gesneden en dan kan het boekblok bevestigd worden.
Bij een hardcover met Zwitserse binding worden de banden gemaakt zoals gebruikelijk (bandmateriaal wordt om grijsbord en ruggebord heengeslagen). Vervolgens worden de banden tegengeplakt (ook wel banden spiegelen genoemd). Dit houdt in dat er een vel aan de binnenzijde van de band geplakt wordt, zodat het grijsbord niet meer zichtbaar is. Hiervoor kan blanco papier gebruikt worden, maar ook gekleurd papier (hier kun je alle standaard kleuren schutbladpapier bekijken). Het gesneden boekblok wordt vervolgens op het achterplat van de band geplakt.
Vlak openliggend boek
Behalve dat een dergelijk boek er gewoon heel mooi uit ziet, is het ook een mooi vlakliggend boek. Doordat de rug van het omslag of band niet is vastgelijmd aan het boekblok, ondervindt het boekblok hier geen weerstand van. Daarnaast wordt een speciale flexibele lijm (koudlijm) gebruikt, die zorgt dat het boekblok extra flexibel is.
Een boekblok met een Zwitserse binding slaat zonder moeite 180 graden open en ligt dus helemaal plat. Deze vlakke ligging van de pagina’s is ideaal voor foto’s over twee naast elkaar liggende pagina’s. We raden nog steeds af om tekst over de twee pagina’s door te laten lopen. De pagina’s aan de buitenzijden van de katernen zullen niet helemaal 180 graden open liggen, dit aangezien aan de lijm hier iets om de katern heen loopt om de boeken stevig te hechten. Het valt niet erg op, maar we vermelden het toch graag even voor de juiste beeldvorming.
Gekleurd garen
Bij een Zwitserse bindwijze kijk je tegen de blote rug van het boekblok aan. Het naaigaren is daarbij goed zichtbaar. Ook aan de binnenzijde is het garen beter zichtbaar dan bij een reguliere hardcover of softcover omdat het boek vlakker open ligt. Standaard naaien we met wit garen, maar dit is ook mogelijk in andere kleuren zoals zwart, rood of blauw. Het garen springt hierdoor meer in het oog, waardoor de speciale binding extra opvalt. Met een gekleurd garen geef je jouw boek een unieke uitstraling.
Dikte van het boekblok
Het boekblok mag bij een Zwitserse bindwijze niet te dik en te zwaar worden. Dan komt er namelijk te veel druk op de verlijming aan de achterzijde, waardoor het boekblok zich los wil trekken van het omslag. Heb je een heel dik boek, dan adviseren we om niet voor de Zwitserse bindwijze te gaan, maar voor bijvoorbeeld een afgelijmd boekblok met opgeplakte platten. Wij denken graag met je mee om de juiste uitvoering bij jouw boek te zoeken. Neem eens vrijblijvend contact met ons op!