Een mooi en professioneel omslag maken hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn een paar tips waarmee je al snel een mooi omslag opgemaakt hebt. Uiteraard kan je het ontwerp altijd verder uitbreiden, maar vaak is eenvoud ook een kracht.
Gebruik onze templates om gemakkelijk met jouw omslag aan de slag te kunnen. Wanneer je niet weet hoe je een bepaald onderdeel toepast, dan kan je in onze handleidingen meer informatie vinden. Onderstaande voorbeelden zijn zowel in InDesign, Word als de boekensoftware te maken.
Plaatsing van een afbeelding
Plaats één foto of afbeelding over de gehele achtergrond van jouw omslag i.p.v. in een kader. In vele ontwerpen komt dit mooier, en dus professioneler, over. Je kunt daarbij kiezen voor een afbeelding over het gehele omslag, dus zowel op de voorkant, rug en achterkant. Ook is het mogelijk om deze afbeelding alleen op de voorzijde te plaatsen. Denk er bij het plaatsen van de afbeelding aan, om het door te trekken over de inslag/afloop. Wil je meerdere afbeeldingen op jouw omslag? dan is het vaak wel mooi om deze in een kader te gebruiken.
Gebruik maken van stockfoto’s
Het is altijd mooi om een afbeelding op het omslag te gebruiken, maar het is wel belangrijk dat de afbeelding van een goede kwaliteit is. Wanneer de afbeelding niet scherp is, zal dit niet professioneel overkomen bij de potentiële lezers. Heb je geen afbeelding? Gebruik dan een stockfoto, dit zijn door fotografen vrijgegeven foto’s. Er zijn vele betaalde beeldbanken met stockfoto’s, maar er zijn ook enkele gratis websites zoals Pexels, Unsplash of Pixabay. Ook op deze websites staan prachtige, professionele, foto’s die je kunt gebruiken. Soms kan het wel zijn dat je de fotograaf dient te vernoemen, deze kan je dan vermelden in jouw colofon.
Kleurgebruik van de (onder)titel en auteursnaam
Vaak worden de titel en ondertitel of titel en auteur voorzien van twee verschillende kleuren. Vaak wordt er één opvallende kleur zoals rood, oranje of groen gebruikt en als tweede kleur zwart of wit. Het kan ook mooi zijn om twee ‘echte kleuren’ te gebruiken, zoals blauw en oranje. Adobe heeft een kleurenwiel beschikbaar, waar je een mooie kleurencombinatie kunt uitzoeken. Zorg altijd dat je kleuren met elkaar, maar ook met de afbeelding, matchen.
Zorg er ook voor dat jouw teksten goed leesbaar zijn. Op een drukke afbeelding kan je wel een tekst plaatsen, maar de achtergrond verstoort dan te veel. Plaats in dit geval een vlak achter de tekst, zodat de tekst toch weer goed leesbaar is. Het is leuk om een mooi lettertype te kiezen, maar ook hiervoor geld; zorg dat het wel goed leesbaar blijft. Voor meer informatie over mooie lettertypes kan je deze blog lezen.
Onderstaande voorbeelden zijn zeer eenvoudige omslagen om te maken, maar toch professioneel. Hopelijk heb je nu meer handvatten en is een mooi omslag opmaken voor jou een koud kunstje. Succes!