Welk lettertype is geschikt voor mijn boek?

Een lettertype… had je daar al over nagedacht of staat jouw document nog op het standaard lettertype ingesteld? Er zijn duizenden lettertypes, dus lastig kiezen. Maar het is zeker belangrijk om een lettertype uit te zoeken die bij jouw boek past. Om een keuze te kunnen maken, leggen wij de verschillen uit.

Schreef of schreefloos

Je hebt twee verschillende lettertypen, namelijk met schreef en zonder schreef (ook wel schreefloos genoemd). Eerst zullen we dus uitleggen wat het verschil tussen een schreef lettertype en schreefloos lettertype is. Een schreef letter bevat een lijntje aan de uiteinden van de letters. Deze lijntjes maken het gemakkelijk om de regel te volgen, en is dus de tekst gemakkelijker te lezen. Schreefletters worden daarom heel vaak gebruikt voor boeken met heel veel tekst, zoals romans. Veelgebruikte schreefletters zijn Times New Roman, Georgia of Garamond.

De tegenhanger van de schreef letter, is de schreefloze letter. Deze heeft geen lijntjes en is daarmee vaak wat eenvoudiger en/of sierlijker. De meeste gebruikte schreefloze lettertypen zijn Arial, Calibri en Verdana, maar ook deze website maakt gebruik van een schreefloos lettertype.

Beide lettertypen staan in het plaatje links, het woord ‘schreef’ is geschreven in een letter met schreef, het woord ‘schreefloos’ is geschreven in een letter zonder schreef. Om de lijntjes van het woord ‘Schreef’ staan cirkeltjes.

 

Afwijkende lettertypen

Als je een lettertype gekozen hebt, kan je daarna gaan nadenken of je alles in dit lettertype wilt zetten, of dat je de kopjes in een ander lettertype wilt. Je kunt deze namelijk een andere grootte of kleur geven, maar je kunt ook voor een heel ander lettertype kiezen. Bijvoorbeeld een lettertype zoals hiernaast, deze zijn net even anders… wat jouw boek een hele eigen uitstraling kan geven.

Je kunt bijvoorbeeld alle belangrijke koppen zoals de hoofdstukkoppen en de titel in een speels lettertype zetten. Alle tussenkopjes en reguliere tekst zet je dan in een regulier, simpel lettertype. Wij raden zeker niet aan om al te gekke lettertypen te veel te gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor de reguliere tekst, dat wordt namelijk heel rommelig en leest niet fijn.

Wil je een lettertype downloaden? Dat kan heel makkelijk op websites zoals Dafont.com of 1001freefonts.com. Op deze twee pagina’s kan je geheel gratis lettertypen downloaden. Als je op deze pagina’s op ‘download’ klikt, wordt het lettertype gelijk gedownload. Dit gedownloade bestandje kan je vervolgens openen en dan dien je op ‘Instaleer’ te drukken. Dat is alles, het lettertype is dan gelijk beschikbaar in het programma waarin je jouw boek maakt.

 

Lettertypen commercieel gebruiken

Let wel op dat je een lettertype pakt die commercieel gebruikt mag worden. Wanneer er ‘Free for personal use’ bij de download staat, mag je deze wel gebruiken wanneer je een boekje maakt voor eigen gebruik, wanneer je jouw boekje wilt verkopen mag je deze dus niet gebruiken. Ga je de boekjes nu alleen voor eigen gebruik maken en weet je nog niet wat je er later mee gaat doen? Neem dan ook een lettertype welke commercieel gebruikt mag worden, zo hou je altijd de mogelijkheden open voor in de toekomst.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kan je hiermee verder. Mocht je meer informatie willen over het maken van jouw boek, kijk dan eens naar onze handleidingen en templates, deze zijn beschikbaar in Word, InDesign en onze boekensoftware. En onthoud qua opmaak altijd; niets moet en alles mag… kijk vooral wat jij mooi vindt.