Krokante appelflappen zei de koningin – Maria van der Wijst

Een sprookje voor kinderen van 10 tot 100

Geschreven door Maria van der Wijst
met illustraties van Maria van Scharrenburg – van Hees

Een spannend en enigszins bizar sprookje over een koning, een koningin en een op macht- en geldbeluste staatssecretaris. Zoals dat hoort in een sprookje wordt na vele verwikkelingen uiteindelijk op een verrassende manier het goede beloond en het slechte bestraft.

Een fragment uit het boek:
De nacht van zijn verjaardag had de koning geen oog dichtgedaan. ‘Vijftig ben ik nu, de helft van honderd’, zei hij zachtjes tegen zichzelf, ‘een halve eeuw.’ Hij kreeg er vreemde gedachten van. Het kronkelde en kriebelde in zijn hoofd. Wilde hij niet iets anders? Iets… iets… En zou er niet ergens een… En was er niet iets, ooit…

Na urenlang draaien en woelen stapte hij al om half vier uit bed, heel voorzichtig want hij wilde de koningin niet wakker maken. Nog in zijn nachthemd en op blote voeten rende hij de berg af, liep dwars door het slaperige stadje, door de bedauwde weilanden aan de voet van de berg en dan de berg weer op. Precies op het moment dat hij hijgend over het kiezelpad langs de keuken liep, voelde hij zijn maag knorren. Na al die kilometers had hij een behoorlijke trek gekregen. Er zou daar vast wel iets eetbaars te vinden zijn…

Na elkaar vele jaren uit het oog te hebben verloren vonden via facebook twee Maria’s elkaar terug. Gedurende hun kinderjaren in het Brabantse Volkel waren zij buurmeisjes en boezemvriendinnetjes. Een groot deel van hun tijd brachten zij toen samen door met tekenen, kleuren, knutselen enzovoort.

Hoe verschillend hun verdere levenspad ook was verlopen, tot beider verrassing bleek dat zij nog steeds de passies uit hun jeugd deelden.

Maria van Scharrenburg is vooral bekend geworden door haar sprookjesachtige ontwerpen van borduurpakketten. Samen met haar man runde zij ooit een eigen bedrijf, later ontwierp zij voor de firma Lanarte.

Maria van der Wijst schildert stillevens en portretten. In Arnhem heeft zij een atelier in kunstfabriek ‘De Transformatie’.

Puur voor eigen plezier, zonder aan een doelgroep of uitgave te denken, had Maria van der Wijst enkele verhalen en sprookjes geschreven, waarvan zij er een liet lezen aan haar vriendin. Er kwam een enthousiaste reactie: ‘Je schrijft zo beeldend dat ik bij nagenoeg iedere bladzijde wel een tekening kan maken.’

Zij kreeg ‘carte blanche’, met als resultaat vijftien prachtige tekeningen.

Net als in hun kindertijd was het voor beiden een groot plezier om opnieuw samen ergens aan te werken en te ‘knutselen’ en zij besloten er een boek van te maken met als titel ‘Krokante appelflappen zei de koningin’. Wie goed kijkt, ziet dat Maria van Scharrenburg een eigen, vaak humoristisch verhaaltje aan het sprookje heeft toegevoegd, alleen bestaand in haar tekeningen…

Jan Langelaar (grafisch ontwerper bij ‘Colourwise’, Velp) verzorgde de lay-out.

Helaas is Maria van Scharrenburg een jaar na het verschijnen van het boek overleden.

 

2019 / hardcover / formaat 180 x 245 mm / 188 pagina’s

Prijs inclusief BTW
25,00

Zij gingen je voor


 • review

  Ongelooflijk goede begeleiding van ontwerp tot uiteindelijk resultaat.
  Correcte en heldere prijszetting.
  Aflevering zoals het hoort.
  Bedankt ‘boekdrukken’ .


  Piet Pellens
  31 augustus 2023 op Google

 • review
  Boekdrukken heeft met heel veel zorg mijn werk afgedrukt.
  De communicatie via mail verliep heel vlot en super correct.
  Persoonlijke service op maat.
  Een absolute aanrader voor al wie eigen werk wil uitgeven (ook voor een beperkte oplage).
  Dr. Luc Gheysens, Kuurne (België).

  Luc Gheysens
  13 april 2023 op Facebook

 • review

  Met wat ervaring in het laten drukken van schrijfsels in boekvorm (in eigen beheer) heeft het resultaat uitermate verheugd. Als 10/10 mag bestaan, zeker verdiend. Prima begeleiding (bij vragen en problemen via mail), vlotte prijsberekening en bestelling, uitgebreide keuze in afwerking, hoogstaande kwaliteit zowel in boekbinding als wat het printresultaat betreft en correct nageleefde levertermijn, mocht dit belangrijk zijn. Mooi.


  Francis Torfs
  30 maart 2023 op Google

 • review

  Ik ben zeer tevreden met het mooie resultaat van mijn boek! Super vriendelijke klantenservice hield mij tijdens het proces als ik vragen had of er iest mis ging. Ik zou ze zeker aanraden!


  Lina Vermeulen
  9 maart 2023 op Facebook

 • review

  De kwaliteit is zeer goed, gewoon nog mooier dan de meeste boeken die ik in mijn kast heb liggen! Ook kon ik gewoon bellen met mijn vragen en werd ik erg vriendelijk geholpen. Veel informatie op de website, daardoor kon ik goed uit de voeten. Mocht er nog een volgend boek komen weet ik waar ik moet zijn!


  Michelle van Zanten
  16 december 2022 op Google

 • review

  heel goede service , prachtig resultaat !!!!


  Ilde De Munck
  2 oktober 2022 op Facebook

 • review

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten?
  Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Laat een review achter op Google
  Laat een review achter op Facebook

  Lees de reviews van Probook op Google
  Lees de reviews van Probook op Facebook
  (boekdrukken is een label van het bedrijf Probook)


 • review

  Nadat mijn uitgever gestopt was met Nederlandstalige publicaties, en na een dure ervaring met een bedrieger, ben ik in zee gegaan met Boekdrukken.be. Nauwelijks twee maanden later was mijn bloemlezing klaar, perfect volgens de gemaakte afspraken. Het is een juweeltje geworden. Maximum van de punten!


  Christiaan Thierens
  29 augustus 2022 op Google

 • review

  Fijne klantenservice, ook voor mijn kleine opdracht. Mooie afwerking en snel geleverd!


  Eveline M.
  18 augustus 2022 op Google

 • review

  Redelijk snelle en professionele service. Resultaat is beter dan verwacht…


  Herman Heymans
  28 juli 2022 op Google