De Palmstraat in de negentiende eeuw – Ruud P. Siekerman

Gangen, huizen en bewoners in een straat in de Jordaan.
Hoe was dat in 1850 en in 1890?
Over werksters en winkeliersters, pesanders en politieagenten.

 

De Palmstraat in de Jordaan werd pas in de tweede helft van de zeventiende eeuw bebouwd. In de Bataafs-Franse Tijd (1795-1813) verarmde Amsterdam sterk. De handel lag nagenoeg stil. Begin negentiende eeuw zette het verval in. Veel panden werden gesloopt, bewoners verdwenen naar elders. In dit boek wordt eerst de ontwikkeling tussen 1775 en 1850 beschreven: de situatie in 1855 wordt gedetailleerd vastgelegd, bijv. de huizen, de gangen, woonomstandigheden, aantal bewoners, herkomst, leeftijden, geboorte en overlijden, geloof, beroepen, winkels, kinderarbeid.

De slechte economische omstandigheden verbeteren pas n? 1860. Daarna zet het herstel zich voort. Met de opkomende industrie, de groeiende handel en de uitbreiding van de Amsterdamse haven treedt een nieuwe bloeiperiode in. Oude beroepen verdwijnen, nieuwe komen ervoor in de plaats. Open plekken worden volgebouwd met nieuwe grotere huizen om de groeiende bevolking te kunnen huisvesten. Hygi?ne verbetert, riolering wordt aangelegd. De nieuwe tijd en de gevolgen daarvan voor de inwoners van de Palmstraat, worden door de auteur opnieuw in 1890 vastgelegd. De straat is dan overbevolkt. De auteur verweeft deze veranderingen met voorbeelden uit zijn eigen familie.

In de twintigste eeuw kunnen veel woningen en huizen in de Palmstraat niet voldoen aan de nieuwe eisen van brandveiligheid en hygi?ne met als gevolg onbewoonbaarverklaringen. Vanaf de jaren twintig worden opnieuw veel huizen afgebroken. In de straat staan dan opnieuw schuttingen en blinde muren. Pas in de jaren zestig en zeventig krijgt de bebouwing van de Palmstraat het karakter zoals dat nu nog ervaren kan worden.

De geschiedenis van de Palmstraat is niet alleen boeiend voor (oud)bewoners. De ontwikkelingen in de straat kunnen ook als voorbeeld dienen voor veel andere straten in de Amsterdamse Jordaan.

Het onderzoek geeft een boeiend beeld op microniveau van economische en sociale veranderingen in Amsterdam in de 19e en 20e eeuw.

Over de auteur
Ruud P. Siekerman is sociaal- en cultuurhistorisch ge?nteresseerd. Hij was restauteur van antieke meubelen. Daarnaast schreef hij vanaf 2003 tot heden vele artikelen over de geschiedenis van Ouder-Amstel (Ouderkerk, Duivendrecht, Waver) in Speuren en Ontdekken, het historisch nieuwsblad van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel. Hij is sinds 2003 lid van de redactie en was van 2005 tot april 2023 hoofdredacteur.

Andere gepubliceerde artikelen van hem zijn bijv.:
– Een achttiende-eeuws Amsterdams Donderhuisje van John Cuthbertson, in Antiek (april 1989),
– Een Amsterdamse kolvenmaker in de negentiende eeuw, in Amstelodamum (maandblad juli/augustus 1989) en Nogmaals kolvenmakers (maandblad jan./febr. 1991),
– De Palmstraat in de tweede helft van de negentiende eeuw, in Amstelodamum (jaarboek 1994),|
– Dubbelportret van de Palmstraat, in Ons Amsterdam (december 1992),
– Kunstcollectie uit de vuilnis gevist, over kunstschilder Abraham (Nol) Polak 1905-1968, in Ons Amsterdam (maart 1993).

Boekpublicaties:
De Erfenis van A.L.J. Bouten en het Spinozalyceum, de geschiedenis van de oud-leerlingenverenigingen van de Tweede Vijf en van het Spinozalyceum te Amsterdam, Amsterdam 2004, 280 pag.
– Joodse inwoners van Ouder-Amstel 1900-1950, Ouder-Amstel 2019, 355 pag.

 

2023 / softcover / formaat 170 x 240 mm / 116 pagina’s

Prijs inclusief BTW
20,00

Op voorraad

Zij gingen je voor


 • review

  Ongelooflijk goede begeleiding van ontwerp tot uiteindelijk resultaat.
  Correcte en heldere prijszetting.
  Aflevering zoals het hoort.
  Bedankt ‘boekdrukken’ .


  Piet Pellens
  31 augustus 2023 op Google

 • review
  Boekdrukken heeft met heel veel zorg mijn werk afgedrukt.
  De communicatie via mail verliep heel vlot en super correct.
  Persoonlijke service op maat.
  Een absolute aanrader voor al wie eigen werk wil uitgeven (ook voor een beperkte oplage).
  Dr. Luc Gheysens, Kuurne (België).

  Luc Gheysens
  13 april 2023 op Facebook

 • review

  Met wat ervaring in het laten drukken van schrijfsels in boekvorm (in eigen beheer) heeft het resultaat uitermate verheugd. Als 10/10 mag bestaan, zeker verdiend. Prima begeleiding (bij vragen en problemen via mail), vlotte prijsberekening en bestelling, uitgebreide keuze in afwerking, hoogstaande kwaliteit zowel in boekbinding als wat het printresultaat betreft en correct nageleefde levertermijn, mocht dit belangrijk zijn. Mooi.


  Francis Torfs
  30 maart 2023 op Google

 • review

  Ik ben zeer tevreden met het mooie resultaat van mijn boek! Super vriendelijke klantenservice hield mij tijdens het proces als ik vragen had of er iest mis ging. Ik zou ze zeker aanraden!


  Lina Vermeulen
  9 maart 2023 op Facebook

 • review

  De kwaliteit is zeer goed, gewoon nog mooier dan de meeste boeken die ik in mijn kast heb liggen! Ook kon ik gewoon bellen met mijn vragen en werd ik erg vriendelijk geholpen. Veel informatie op de website, daardoor kon ik goed uit de voeten. Mocht er nog een volgend boek komen weet ik waar ik moet zijn!


  Michelle van Zanten
  16 december 2022 op Google

 • review

  heel goede service , prachtig resultaat !!!!


  Ilde De Munck
  2 oktober 2022 op Facebook

 • review

  Wil je meer reviews bekijken of zelf een review achterlaten?
  Dat kan door op onderstaande links te klikken.

  Laat een review achter op Google
  Laat een review achter op Facebook

  Lees de reviews van Probook op Google
  Lees de reviews van Probook op Facebook
  (boekdrukken is een label van het bedrijf Probook)


 • review

  Nadat mijn uitgever gestopt was met Nederlandstalige publicaties, en na een dure ervaring met een bedrieger, ben ik in zee gegaan met Boekdrukken.be. Nauwelijks twee maanden later was mijn bloemlezing klaar, perfect volgens de gemaakte afspraken. Het is een juweeltje geworden. Maximum van de punten!


  Christiaan Thierens
  29 augustus 2022 op Google

 • review

  Fijne klantenservice, ook voor mijn kleine opdracht. Mooie afwerking en snel geleverd!


  Eveline M.
  18 augustus 2022 op Google

 • review

  Redelijk snelle en professionele service. Resultaat is beter dan verwacht…


  Herman Heymans
  28 juli 2022 op Google