Blanco, unikleur of een bedrukt schutblad?

Een hardcover heeft altijd een schutblad, zonder schutblad kunnen wij het boek niet maken. Het schutblad is namelijk de verbinding tussen het binnenwerk en het omslag. Standaard is deze blanco, maar je kunt bij ons ook kiezen voor een leuk kleurtje of zelf een schutblad ontwerpen.

 

schutblad-in-een-boekDe verbinding tussen binnenwerk en omslag

Het schutblad wordt zowel aan het binnenwerk als aan het omslag gelijmd en zo wordt (en blijft) het boek één geheel. Als je een hardcoverboek openslaat, is het eerste wat je ziet het schutblad. Het schutblad zit aan de binnenkant van het omslag vastgelijmd, maar ook het eerste velletje die je om kunt slaan is schutblad (in de afbeelding hiernaast is het schutblad oranje).

Het schutblad bestaat uit een dubbelgevouwen vel. Dit dubbelgevouwen vel bevat 4 pagina’s, oftewel 4 kantjes. De eerste pagina (de voorkant van het dubbelgevouwen vel) wordt tegen het omslag geplakt en zie je nooit meer terug. Pagina 2 en 3 zijn ‘de binnenkant’ van het gevouwen vel en zitten naast elkaar. Pagina 4 is de achterkant van het gevouwen vel en die komt aan de linkerkant naast het schutblad. Aan de achterzijde is dit net andersom, daar is de laatste pagina tegen het omslag aangeplakt.

In onderstaand filmpje zie je hoe het binnenwerk (waar de schutbladen al aan bevestigd zijn) aan het omslag wordt bevestigd (dit noemen we bandzetten). De buitenkant van het boekblok wordt door middel van rollen voorzien van lijm, vervolgens wordt het binnenwerk in het omslag geschoven. Daarna wordt alles goed aangedrukt in de pers en zo is het boek gereed.

 

 

Blanco of net even anders

Het meest gebruikelijke is blanco schutblad. Dit is een blanco vel, waar verder niets op staat. Wil je jouw boek wat extra’s geven, dan is het leuk om jouw boek te voorzien van een gekleurd of bedrukt schutblad.

gekleurd schutbladUnikleur schutblad

Wanneer je een gekleurd schutblad wilt, hoef je alleen een kleur te kiezen en wij doen de rest. Wij hebben namelijk gekleurd papier liggen in verschillende kleuren. Dit papier zelf is helemaal gekleurd, dus altijd helemaal egaal. We hebben deze in felle kleuren zoals oranje of groen, maar bijvoorbeeld ook in donkerblauw of grijs. Het is leuk om een unikleurschutblad te combineren met jouw ontwerp. Heb je bijvoorbeeld een zwart/wit-omslag met een rode titel, dan is het heel gaaf om ook een rood schutblad te geven. Dit geeft je boek een echt eigen karakter. Klik hier om alle kleuren unikleur schutblad te bekijken.

Bedrukt schutbladbedrukt schutblad met een patroon

Soms is het leuk om jouw schutblad te bedrukken, bijvoorbeeld met een leuk patroontje. Wanneer je een bedrukt schutblad wenst, drukken we dit altijd op wit schutbladpapier. Dus wil je bijvoorbeeld een roze schutblad met daarop tekentjes of tekst, dan dien je de achtergrond van jouw opgemaakte schutbladen roze te maken en drukken we dit op wit papier. Het is bij grote egale vlakken altijd mogelijk dat er iets lijnen/verloop in kleur zichtbaar zijn in het drukwerk.

 

Welk papier wij gebruiken

Om het goed te laten hechten wordt er altijd gebruik gemaakt van een ongestreken papiersoort, dus een papiersoort met een vezel. Dit ruwere papier neemt de lijm goed op en hecht zo goed aan het grijsbord van het omslag (welke ook vezelig is). Een gladgestreken papier (zoals ons Silk mc of Gloss mc papier), hecht veel minder goed en daarom gebruiken we dit ook niet.

Wanneer je kiest voor een blanco of bedrukt schutblad, kiezen wij zelf het beste papier. Kies je bijvoorbeeld voor 90 grams Biotop, dan gebruiken we 120 grams Biotop als schutblad. Kies je voor een wit papier, dan gebruiken we ook een wit schutblad. Bij Silk mc en Gloss mc papier, gebruiken we een houtvrij ongestreken wit schutblad. Dit papier wijkt dan dus van elkaar af, het schutblad is ruwer maar ook ietsjes witter. Bij Romanpapier gebruiken we Biotop schutblad, Romanpapier is namelijk weer net wat te luchtig.

Papiersoort schutblad

Houtvrij ongestreken wit 135 grams houtvrij ongestreken wit
Biotop 120 grams Biotop
Romanpapier 120 grams Biotop
Arctic Volume 135 grams houtvrij ongestreken wit
Silk mc 135 grams houtvrij ongestreken wit
Gloss mc 135 grams houtvrij ongestreken wit

 

Bedrukt schutblad aanleveren

Voor een blanco of unikleur schutblad hoef je geen bestanden aan te leveren, voor een bedrukt schutblad hebben we wel bestanden nodig. Het schutblad is één dubbelgevouwen vel welke het schutblad aan de voorzijde van het boek vormt, en aan de achterzijde is het ook één dubbelgevouwen vel. Aan de voorkant wordt de eerste pagina verlijmd aan de binnenkant van het omslag, deze zie je dus nooit meer terug. Pagina 2 en 3 zitten naast elkaar en pagina 4 is de achterkant van het schutblad (dus naast het binnenwerk). Aan de achterzijde is dit net andersom; daar is de eerste pagina de pagina naast het binnenwerk, pagina 2 en 3 zitten weer naast elkaar en pagina 4 zit vastgelijmd aan het omslag.

zelf ontworpen schutbladHet schutblad bestaat uit 4 pagina’s, deze lever je ook alle 4 aan. Deze lever je gewoon als 4 losse pagina’s in één pdf-bestand aan, wij zetten deze vervolgens goed op het drukvel. Je levert dus twee bestanden aan, één voor het schutblad voor en één voor het schutblad achter. De blanco pagina mag niet bedrukt zijn, ook niet met een achtergrondkleur. De blanco pagina’s zijn namelijk belangrijk om de lijm goed te laten hechten. Wanneer het namelijk bedrukt is, zal de lijm aan de inkt hechten en kan dit uiteindelijk loskomen van het papier (in het voorbeeld staat wel een nummer en de tekst ‘blanco pagina’ ter verduidelijking).

Voor het schutblad gelden dezelfde aanleverspecificaties als voor het binnenwerk. Zo dient het op het uiteindelijke formaat opgemaakt te worden en dient het een afloop van 3 mm rondom te bevatten. Hier kan je onze aanleverspecificaties bekijken en je kunt hier meer informatie vinden over het opmaken van het boek, zoals handleidingen en templates (de templates voor het binnenwerk zijn ook voor het schutblad te gebruiken).

 

Schutblad niet bedrukken in donkere kleurenvolvlak schutblad

Het bedrukken van het schutblad met veel inkt kan tot problemen lijden. Onder veel inkt wordt bijvoorbeeld zwart, donkerblauw of donkergroen verstaan. En dan gaat het vooral over de randjes in de rug van het boek. Zwarte tekst of elementen is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Het gaat dus om de rechterkant van pagina 2, de linkerkant van pagina 3 en de rechterkant van pagina 4 aan de voorzijde en aan de achterzijde om pagina 1 links, pagina 2 rechts en pagina 3 links.

Op pagina 4 wordt namelijk een randje van ongeveer 5 mm aan het boekblok gelijmd, waarbij er dus kans is dat dit los zal raken (boek zal niet uit elkaar vallen, maar dit is niet mooi). Tevens zal de inkt in de vouw van pagina 2 en 3 gaan breken. Op het scharnierpunt van het blad zullen de witte vezels van het papier zelf weer zichtbaar worden.

Wil je bijvoorbeeld een donkerblauw of zwart schutblad, kies dan voor een unikleur. Hierbij kan dit probleem nooit ontstaan, omdat het papier zelf de kleur bevat en dus geen inkt op het papier heeft liggen.