Wat zijn een leeslint en kapitaalband?

Geef je boek iets extra’s door te kiezen voor een leeslint of een kapitaalband. Een leeslint is handig om terug te vinden waar je bent gebleven en mooi als versiering. Een kapitaalband zorgt voor een luxere uitstraling van het boek.

 

Kapitaalband

boeken met kapitaalband en leeslintEen kapitaalband is een geweven sierbandje, welke op de boven- en onderkant van de rug bevestigd zit. Dit bandje heeft vandaag de dag alleen nog een decoratief doel, het is niet zo dat het bandje het boek steviger maakt. Het kapitaalbandje geeft een luxe uitstraling aan jouw boek, het is net dat “puntje op de i”.

Hardcover / softcover

Een kapitaalband wordt alleen toegepast bij een hardcoverboek. Een hardcover heeft namelijk overstekende randjes en daar valt het kapitaalband binnen. Bij een softcover is een kapitaalband niet mogelijk, daar worden namelijk het omslag en het binnenwerk op dezelfde maat gesneden.

Rugdikte

Wij raden aan om géén kapitaalband te nemen voor een boek met een rugdikte onder de 13 mm. Bij een rugdikte van 13 mm, is het boekblok ongeveer 8 mm dik. Op 8 mm kan net een kapitaalbandje, bij een kleiner boekje komt dit er niet mooi uit. Hoe dikker het boek, hoe meer het kapitaalbandje opvalt en dus meer toevoeging geeft aan jouw boek.

 

gekleurd-Leeslint

Leeslint

De meeste kennen het leeslint wel, dit is het lintje welke je kunt gebruiken om aan te geven waar je gebleven bent in het boek. Het is natuurlijk super praktisch, maar het staat ook gewoon extra luxe. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en daarmee kun je het helemaal op jouw boek afstemmen.

Hardcover / softcover

Een leeslint is te kiezen bij een hardcoverboek en wordt dan in de rug geplakt. Het leeslint komt dan aan de bovenzijde uit de rug van het boek. Bij een softcover kan je bij ons standaard geen leeslint kiezen, dit omdat dit niet in de rug te verwerken is. Het slappe omslag wordt direct om de rug bevestigd en daarmee kan het omslag nooit strak om het boek gezet worden. Een leeslint in de rug van een softcover doen wij daarom nooit. Wil je toch heel graag een leeslint bij een softcover? Dan kunnen we een leeslint op de binnenkant van het achterplat plakken met een sticker.

Rugdikte

Een leeslint in een boek van 24 pagina’s is vaak wat overbodig, tevens ziet het er in de rug niet altijd even mooi uit. Als je een ietsjes dikker boek hebt, valt het leeslint namelijk netjes weg in de rug. Wanneer we op een boekblokje van 2 mm een leeslint van 4 mm gaan plakken, is dit niet het fraaiste gezicht. Alles kan, maar wij adviseren om het leeslint bij een rugdikte t/m 9 mm (boekblokdikte t/m 4 mm) achterwege te laten.

Hoe dikker jouw boek is, hoe handiger het leeslint is. Als je bijvoorbeeld 300 pagina’s hebt, is de kans erg groot dat mensen het niet in één keer uit lezen. Sommige mensen doen een boekenlegger tussen het boek, sommige mensen vouwen er een ezelsoor in, maar je maakt het de lezer helemaal makkelijk door het leeslint.

 

De kleuren kapitaalband en leeslint

gekleurd-kapitaalbandHet kapitaalband en leeslint zijn in allerlei verschillende kleuren beschikbaar. Wij hebben 11 kleuren kapitaalband en 12 kleuren leeslint voor je geselecteerd. Deze kleuren zijn standaard, maar daarnaast zijn er nog meer kleuren beschikbaar. Wil je één van de andere kleuren? Dan is dat vaak ook mogelijk. Bij een oplage van ongeveer 60 boeken of meer, rekenen we daarvoor geen meerkosten. Bij een kleinere oplage dienen wij wel extra kosten in rekening te brengen. Download onderstaand de stalenkaart van alle kleuren kapitaalband en leeslint. In deze stalenkaart zijn de standaardkleuren gemarkeerd.

Stalenkaart van het kapitaalband deel 1
Stalenkaart van het kapitaalband deel 2
Stalenkaart van het leeslint

boek met leeslint en kapitaalbandKiezen van de kleur voor jouw boek

Welke kleur het beste bij jouw boek past, is afhankelijk van jouw design. Het is mooi om het leeslint af te stemmen op de kleuren die in jouw boek gebruikt worden. Heb je bijvoorbeeld een blauw omslag met daarop een oranje titel? Dan is het leuk om een oranje kapitaalband te nemen en een blauw leeslint. Heb je een zwart/wit-omslag? Dan is het leuk om juist het kapitaalband en leeslint eruit te laten springen met een felle kleur zoals rood, geel of oranje.

Het kapitaalband zit direct tegen het omslag aan, daarom wordt meestal niet dezelfde kleur als de achtergrondkleur van het omslag gekozen. Het kapitaalband valt dan namelijk niet op en meestal wil je juist dat het kapitaalband opvalt. Je kiest zo’n mooi extraatje toch niet voor niets?

Voeg je een leeslint toe voor het luxe gevoel, dan raden we wit in de meeste gevallen af bij een witte achtergrond van de pagina’s. Het witte leeslint valt dan niet zo op, waardoor hij ook lastiger te vinden is. Wil je een neutrale kleur, dan kan je beter voor zwart, grijs, bruin of beige gaan.