Wat is de standaard indeling van een boek?

Hoe is een boek opgebouwd? Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen wensen, maar er is wel een standaard opbouw welke het meeste gebruikt wordt. Deze standaard opbouw is; Franse titelpagina, blanco pagina, titelpagina, colofon, inhoudsopgave/inleiding en dan verder met de inhoud van het boek. We leggen deze onderdelen aan je uit.

Franse titelpagina

De eerste pagina van een boek komt altijd aan de rechterkant. Op de eerste pagina van jouw bestand, dus aan de rechter kant, komt de Franse titelpagina. De Franse titelpagina is een pagina waarop de titel en auteur vermeld worden. Deze pagina is verder niet opgemaakt en wordt gewoon in de stijl van de reguliere tekst van het boek geschreven. Is je boek bijvoorbeeld geschreven in Arial 10 pt, dan maak je de Franse titelpagina ook in dit lettertype op.

De Franse titelpagina is eigenlijk nutteloos, maar dat is ook precies zijn functie. Deze pagina wordt namelijk gebruikt voor het geval dat de eerste pagina per ongeluk overgeslagen wordt. Als de pagina omgeslagen wordt, en het is een Franse titelpagina, heb je dus niets gemist. Dit omslaan van de eerste pagina gebeurt vaker dan je denkt. Bij een hardcover gebeurt dit vaker, want daar zit de eerste pagina een randje aan het schutblad geplakt.

 

Titelpagina

Na de Franse titelpagina komt eerst een blanco pagina. Deze blanco pagina wordt de achterkant van de Franse titelpagina, aan de linkerkant. Vervolgens komt op de rechterzijde de titelpagina. Deze titelpagina wordt wel helemaal vormgegeven. Heb je bijvoorbeeld een groot, vet, gekleurd of bijzonder lettertype op het omslag gebruikt? dan is het leuk om deze terug te laten komen op de titelpagina. Ook kan je hier bijvoorbeeld een kleine afbeelding toevoegen. Maak het naar je eigen wensen op.

Colofon

Het colofon komt regulier altijd op de vierde pagina, dus op de linkerkant, te staan. In het colofon worden de partijen genoemd die bij hebben gedragen aan het boek. Vermeld jouw eigen naam, maar bijvoorbeeld ook een eventuele fotograaf, bewerker, vertaler, illustrator, drukkerij etc. Tevens worden hierin de rechten van het boek benoemd. Degene die het copyright heeft, is degene die de verantwoording draagt voor het boek, maar ook de auteursrechten heeft. Als iemand iets wil gebruiken uit het boek, weten ze met wie er contact opgenomen moet worden. In onze handleidingen geven we een voorbeeld van een colofon, deze kan je in jouw boek kopiëren.

 

Jouw inhoud

Naast het colofon komt vaak de inhoudsopgave te staan of een inleiding. Daarna begint het ‘echte boek’, met al jouw hoofdstukken, afbeeldingen etc. Heb je het gevoel dat het begin wat druk is, dan is het een goede oplossing om een quote of kort dankwoordje toe te voegen op de rechter pagina naast het colofon. Daarna laat je de linker pagina leeg en begin je op rechts met de inhoudsopgave. Dit maakt het allemaal iets luchtiger, maar is zeker niet verplicht. Het is afhankelijk van het boek, wat het mooiste staat. Probeer het dus eens, je kunt het altijd weer verwijderen.

Wij hebben templates en handleidingen beschikbaar voor o.a. Word of InDesign, waarmee het nog makkelijker is om jouw eigen boek te maken. Heel veel succes!