Wat is een afloop en waarvoor is de afloop?

Om jouw boeken zo mooi mogelijk te maken, hebben de bestanden een afloop nodig. Een afloop is een extra bedrukking buiten het afgewerkte formaat om bij het schoonsnijden witte randen te voorkomen. Wanneer je een afloop toevoegt, zullen wij altijd door het beeld heen snijden en heb je altijd een aflopend beeld.

Heb je op alle pagina’s aan alle kanten wit, dan is het niet erg om witte randjes te krijgen, die zie je immers niet. Dan is een afloop dus niet noodzakelijk, het mag altijd. Je wilt geen witte randjes rondom, wanneer je afbeeldingen of achtergrondkleuren hebt die helemaal tot de rand van de pagina lopen. Hiervoor dien je een afloop toe te voegen, zodat wij dus door het beeld heen snijden.

 

afloop drukwerk snijden

Netto en bruto formaat

De afloop tel je bij het netto formaat op, want deze wordt uiteindelijk afgesneden. Maak je bijvoorbeeld een A5-boek, dan is de netto maat 148 x 210 mm. Het netto formaat is het formaat welke je invult op ons bestelformulier en omslagcalculator. Jouw document inclusief afloop moet dan dus 154 x 216 mm worden. Het wordt 6 mm breder en hoger, omdat er 3 mm aan beide zijden nodig is.

In onze templates is de afloop al meegenomen in de opmaak. In InDesign is de afloop aangegeven met de rode rand rondom (download de templates voor InDesign). In Word is de afloop niet los aangegeven, deze zit bij het zichtbare formaat in (download de templates voor Word). Let op dat je bij het exporteren vanuit InDesign, aangeeft dat de afloop van het document opgeslagen wordt (in Word wordt de afloop altijd opgeslagen). In onze handleidingen wordt uitgelegd hoe je de afloop in jouw document kunt toevoegen, je vindt de handleidingen op de pagina van het betreffende programma op deze pagina.

 

Wit randje bij geen afloop

3 mm afloop voor eventuele afwijkingen in de productie

Wij hebben aan een afloop van 3 mm rondom voldoende, omdat de afwijking uiteindelijk nooit meer dan 3 mm zal zijn. Maar binnen deze 3 mm kan er altijd een afwijking ontstaan… zo kan er bij het drukken een millimeter verschil ontstaan, bij het naaien, bij het verlijmen, bij het schoonsnijden etc. Er zijn bij het maken van een boek meerdere stappen, waarbij allemaal kleine afwijkingen zouden kunnen ontstaan. Dit zijn echt fracties, welke je normaliter niet terugziet. Maar soms zijn de afwijkingen net allemaal dezelfde kant op en/of zit er een uitschieter tussen en dan is de 3 mm afloop rondom noodzakelijk.

Katernen bij een genaaid boek

Bij het maken van een genaaid boek heb je altijd verschil tussen de pagina’s onderling. Dit komt omdat het in katernen genaaid wordt, dit zijn bundeltjes van een paar velletjes. Deze velletjes zitten om elkaar heen gevouwen en bij het snijden wordt van het binnenste vel meer afgesneden dan van het buitenste vel. Wij proberen altijd goed te kijken naar de grote van de katernen en proberen deze, om deze reden, niet uit te veel vel te laten bestaan. Dit is echter niet te voorkomen, omdat we bij katernen van heel weinig pagina’s weer te veel opdikking van het garen krijgen, wat er weer voor zorgt dat we het boek niet netjes strak af kunnen werken. Lees in de blog ‘gelijmd of genaaid, softcover of hardcover‘ meer over het naaien van boeken.

Veiligheidsmarge afloop_paginanummers dicht op de rand

Het is ook mogelijk dat er geen 3 mm buiten de maat gesneden wordt, maar 3 mm binnen de maat. Hou hier dus in jouw ontwerp ook rekening mee. Wanneer je bijvoorbeeld een paginacijfer 5 mm van de kant af zet, kan het zijn dat het verschil per pagina opvalt. het verschil tussen 3 en 5 mm valt bijvoorbeeld wel op. Zet je het iets verder van de rand af, zal het niet opvallen, het verschil tussen 13 en 15 mm valt bijvoorbeeld niet zo op.

 

Laat dus alle beelden en kleuren welke tot de rand lopen 3 mm doorlopen en zet jouw elementen niet te dicht op de paginarand.